
Széles vizsgálati paletta, gyors eredményküldés!
Foglaljon online vagy telefonon időpontot!
A tudomány fejlődésének hála ma már tudjuk, hogy az allergiás és intoleranciára utaló tünetek mögött legtöbbször a mikrobiom funkciózavara áll. Ha mikrobiom egészséges állapota helyreáll, a tünetek megszűnnek. A mikrobiom kutatása egy viszonylag új, igen aktív területe a tudománynak. A bél-agy tengely működésének zavarát egyre több betegség hátterének tulajdonítják, emiatt a gyógyításban is növekszik a szerepe. A kiinduló állapot feltérképezéséhez illetve az aktuális állapot megismeréséhez jó módszer az allergia és intolerancia vizsgálat.
A legfontosabb különbség az ételintolerancia és az ételallergia közt, hogy míg ételintolerancia esetén az érintett ételből kis mennyiség elfogyasztása nem okoz feltétlenül tüneteket, addig ételallergia esetén kis mennyiség bevitele is jelentős allergiás reakciót válthat ki.
Az allergiának többféle típusa van attól függően, hogy milyen anyagokra történik meg az allergizáló hatás. Bizonyos anyagok belégzése az orr és a szem nyálkahártyát irritálja, az ételallergia a megevett táplálék összetevőire való allergiás reakciót jelenti, a kontakt allergia pedig bőrünkkel érintkező anyag esetén okoz kellemetlen, fájdalmas tüneteket.
A leggyakoribb előfordulása a szénanátha és az ételallergia, de a fémallergia is egyre sűrűbben fordul elő, akár fogászati fémekre is.
Az allergiát a szervezet kóros immunválasza okozza. A szervezettel kapcsolatba kerülő anyagok alkotóelemeit „veszélyesnek” tekinti, idegen anyagként kezeli és elkezd ellenanyagokat termelni.
Akár egyetlen falat allergizáló étel elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat.
Az arc, torok azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat, csalánkiütés, viszketés, jelentkezhet. Hasfájás, hányinger is kialakulhat, valamint nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet. Súlyos esetekben anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, valamint a gyors szívdobogás következtében életveszélyes állapotot is eredményezhet. A nyálkahártyát érintő és a kontakt allergiák legtöbbször nem járnak ilyen súlyos tünetekkel.
Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll. Ilyen állapot például a laktóz intolerancia is, ahol a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya okozza a panaszokat. Ételintolerancia esetén a vérben kimutatható az ételspecifikus ellenanyag emelkedett szintje van jelen.
Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Leggyakrabban emésztőrendszeri panaszok, puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik. Ehhez társulhatnak bőrproblémák vagy fejfájás is. A tünetek súlyossága általában függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is, ezért gyakori, hogy kis mennyiség fogyasztása esetén nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek.
Az allergia vizsgálatok IgE meghatározással, az intolerancia vizsgálatok IgG szint meghatározással készülnek. Az IgE és IgG vizsgálat lényege, hogy ha egy allergénnel találkozik a szervezet akkor válaszreakcióként a vérben megemelkedik a IgE vagy IgG szint, ennek mértékét lehet a vizsgálatból kimutatni. Érdemes tudni, hogy az IgG ellenanyagszint lassan, fokozatosan csökkent ezért sokáig akkor is magas marad ha az allergén már nincs jelen.
Molekuláris diagnosztikai vizsgálatok során az allergének komponenseit, alkotórészeit határozzák meg. Az utóbbi években nagyszámú egyedi allergén epitópot azonosítottak. A molekuláris allergén komponensek növekvő elérhetősége egyre inkább lehetővé teszi a célzott terápia megkezdését, a részletes kórtörténet és tünetek figyelembevételével. Így a gyógyulásig sem szükséges olyan mértékben szigorú diétát folytatni, mint korábban.
Attól függően, hogy egy adott allergén mely alkotójára alakult ki allergia, eldönthető, hogy pl. adott élelmiszer milyen formában fogyasztható (főzve, sütve, vagy sehogyan), illetve allergéntől függően felállítható a pontos terápiás stratégia.
Ha sejti, hogy a panaszai hátterében milyen allergia áll akkor válassza a kevesebb paramétert tartalmazó csomag. Ha szeretne átfogó képet kapni az összes vizsgálható allergénről akkor válasszon nagyobb csomagot. Ha nem biztos benne, hogy allergia vagy intolerancia vizsgálatra van szüksége kérjen előzeles konzultációt. Hívja telefonszámunkat: +36 21 300 76 76 vagy írjon emailt: info@femcare.hu
ha hirtelen bőrtünetei vagy emésztőrendszeri panaszai lesznek és az életmódjában nincs jelentős változás
Foglaljon online vagy telefonon időpontot!
A vizsgálatok eredménye csak szakértői, szakorvosi értékeléssel együtt számít diagnosztikus értékűnek.
A vizsgálat eredményével javasoljuk, hogy keresse fel mikrobiom szakértőnket, aki részletesen kikérdezi az állapotáról és szakorvossal együttműködve gyógyszermentes terápiát állít össze, amennyiben állapota megengedi. Súlyos panaszok esetén a gyógyszeres terápia megkezdése szükséges, amelyről fokozatosan lehet átállni gyógyszermentes terápiára. dr. Kassai Enikő családorvos és Puskás Noémi hagyományos kínai orvos – természetgyógyász, mikrobiom szakértő részletes állapotfelmérés után segít eligazodni a teendők között.
Távkonzultáció díja: 25.000 Ft/60 perc
Személyes konzultáció Budapesten található rendelőnkben elérhető.
Többet szeretne megtudni a mikrobiomról? A jelenleg elérhető legteljesebb mikrobiom vizsgálatról ide kattintva olvashat: https://femcare.hu/szakteruletek/mikrobiom-1×1/
Az allergia és intolerancia vizsgálati díjakhoz +5000 Ft mintavételi és adminisztrációs díjat számolunk fel.
Foglaljon online vagy telefonon időpontot!
Minden jog fenntartva 2022 © – femcarevervetel.hu | Adatvédelmi tájékoztató
Készítette: Radelit Kft.